Ga terug

HTTPS, waarom heb ik dat eigenlijk nodig?

We kunnen er de dag van vandaag niet meer omheen, onze moderne samenleving begeeft zich steeds vaker online. Online aankopen zijn nog steeds booming (want wie kent nou niet Coolblue, Bol.com en Amazon? Om er maar enkelen op te noemen), u houdt contact met vrienden vanover heel de wereld via Facebook, Instagram en twitter. Kortom, mogelijkheden genoeg.

Maar doet u dit wel veilig? Als we spreken over veiligheid op het web zal één van de onderwerpen al snel HTTPS zijn. Wij geven in dit blogbericht een antwoord op de vraag “waarom moet mijn website HTTPS zijn?”.

HTTPS, ik heb geen idee wat dat is?

Als u vroeger naar een website surfte, dan volstond http:// voor een www-websiteadres. Vandaag gaat u als gebruiker beter na of er https:// voor een websiteadres.

Deze toegevoegde s bewijst dat website voorzien is van een SSL certificaat (Voor de nieuwsgierigen: ‘Secure Sockets Layer’), vandaag is een SSL certificaat de standaard in het beveiligen van uw aankopen, communicatie en dergelijke meer over het internet.

Bovenaan in de adresbalk verschijnt dan een groen hangslot. Google Chrome voegt er ook het woord ‘veilig aan toe’.

Zo’n SSL certificaat garandeert dat u het volgende:

Vertrouwelijkheid


Alles wat u zendt en terugkrijgt van de website is versleuteld. Niemand kan hierdoor meekijken wat u net verzendt en terugkrijgt.

Authenticiteit


Website waar u naartoe surft is wel degelijk van de organisatie, het bedrijf of het merk dat u in de adresbalk hebt ingetikt.

Een valse website kan namelijk geen SSL-certificaat krijgen.

Integriteit


De gegevens die uitwisselt met de website worden niet door derden gewijzigd. Enkel de organisatie achter de website beheert uw gegevens.

En waarom is dit dan belangrijk voor mijn website?


Wel, wanneer u naar en website surft verzendt uw computer sowieso gegevens. Ook wanneer u een bankoverschrijving doet, een betaling online of wanneer u aan het praten bent met iemand.

Kortom, op veel websites gebeuren er dus vertrouwelijke zaken. Misschien ook op uw website? Mensen geven hun e-mailadres in, doen aankopen, betalen met de kredietkaart, geven hun adresgegevens, boeken vakanties en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Door uw eigen website te voorzien van een SSL-certficaat (https://) geeft u het signaal naar uw klanten dat u niet wilt dat gevoelige data in handen komt van criminelen. Uw bezoekers kunnen dus op een veilige manier zaken doen met u.

De lokale bakker, slagerij en loodgieter. Hebben zij dat dan ook nodig?


Op termijn zullen alle websites evolueren naar HTTPS, ook die van de bovengenoemde mensen die misschien geen gevoelige data verzamelen.

Waarom? Omdat de populairste browser van vandaag Chrome expliciet waarschuwt voor websites die niet beschikken over een SSL certificaat.

Omdat zo’n dergelijk certificaat een betere score oplevert in de zoekresultaten van Google en dus ook voorkomt dat anderen uw naam en opgebouwde reputatie misbruiken op het net.

Oké, ik ben overtuigd! Hoe kan ik zo’n certificaat behalen en https toevoegen aan mijn website?


Om https verklaard te worden, moet u een SSL certificaat halen en betalen. Via dit certificaat toont u aan dat u wel degelijk het bedrijf achter de website bent.

De uitgever van het certificaat heeft dit gecheckt in de Kruispuntbank van ondermeningen en andere instanties.

Het behalen en activeren van dit certificaat is niet eenvoudig zelf te regelen en te activeren, vraag dus hulp/raad aan uw IT-er of websitebouwer.